12 avgust 2019

Celična terapija: Bayer bo pripojil BlueRock

Bayer krepi raziskave in razvoj svojih farmacevtskih izdelkov tudi s pridobitvijo zunanjega strokovnega znanja. S pripojitvijo podjetja BlueRock želi Bayer prevzeti vodilni položaj na področju tehnologij celične terapije.

 

Berlin/Cambridge, Massachusetts, 8. avgust 2019 – Družbi Bayer AG in BlueRock Therapeutics sta danes objavili, da sta podpisali pogodbo, s katero bo Bayer v celoti prevzel BlueRock Therapeutics, zasebno biotehnološko podjetje s sedežem v ZDA, ki razvija zdravila z gojenimi celicami na področjih nevrologije, kardiologije in imunologije ter uporablja lastno platformo induciranih pluripotentnih matičnih celic (iPSC).

 

Leta 2016 je Bayer skupaj z družbo Versant Ventures ustanovil skupno podjetje BlueRock Therapeutics, sedaj pa prevzema preostali delež in bo takoj po zaključku posla v gotovini izplačal znesek v višini približno 240 milijonov USD, ko bodo doseženi že vnaprej določeni razvojni mejniki pa še dodatno 360 milijonov USD. Ker ima Bayer v tem podjetju že delež v višini 40,8 odstotka, znaša skupna vrednost podjetja BlueRock Therapeutics približno 1 milijardo USD. Posel bo predvidoma zaključen v tretjem kvartalu leta 2019.

 

“Pripojitev predstavlja pomemben mejnik na naši poti k prevzemu vodilnega položaja na področju celične terapije,” je dejal Stefan Oelrich, član uprave družbe Bayer AG in predsednik divizije Pharmaceuticals. “V skladu z našo strategijo, da povečamo naložbe v tehnologije s potencialom za prebojne inovacije, smo se odločili za razvoj zdravil z gojenimi celicami na vodilni platformi iPSC podjetja BlueRock Therapeutics. Vsekakor bomo z združenimi močmi omogočili nove možnosti zdravljenja za trenutno še neizpolnjene potrebe v medicini.”

 

“Navdušeni smo, ker smo postali del svetovno znane organizacije Bayer,” je dejal Emile Nuwaysir, Ph.D., generalni direktor podjetja BlueRock Therapeutics. “BlueRock Therapeutics je razvil vrhunsko platformo za zdravila z gojenimi celicami. Smo vodilni v industriji glede raziskav in razvoja, razvoja postopkov in proizvodnih zmogljivosti. S strokovnim znanjem in podporo Bayerja bomo imeli še boljše izhodišče za odkrivanje, razvoj in trženje revolucionarnih novih celičnih zdravil za bolnike z boleznimi, ki so doslej štele za neozdravljive.”

 

Združitev celične biologije in inženiringa je bolnikom omogočila pomembne nove oblike zdravljenja s pomembnimi kliničnimi koristmi, dokazanimi pri zdravljenju bolezni, ki so doslej štele za neozdravljive. Zlasti pri degenerativnih boleznih, povezanih z izgubo celic in majhno sposobnostjo regeneracije, kot so šibkost srčne mišice in degenerativne nevrološke motnje, nudijo zdravila za regeneracijo celic potencial brez primere ter imajo pomembno korist za bolnike.

 

Portfelj celičnih terapij podjetja BlueRock Therapeutics je trenutno osredotočen na nevrologijo, kardiologijo in imunologijo, do konca leta 2019 pa naj bi se predvidoma pričel      program kliničnih preskušanj za Parkinsonovo bolezen, ki je najhitreje rastoča nevrodegenerativna bolezen glede razširjenosti, invalidnosti in umrljivosti. Primarni in najbolj iscrpljujoči simptom Parkinsonove bolezni je progresivna izguba motorike. Zdravljenje z matičnimi celicami bi lahko regeneriralo živčevje človeških možganov in odpravilo degenerativno bolezen ter morda povrnilo motoriko pri več kot sedmih milijonih bolnikov s Parkinsonovo boleznijo po vsem svetu.

 

Leta 2016 sta družbi Bayer in Versant Ventures skupaj ustanovili BlueRock Therapeutics s financiranjem serije A v višini 225 milijonov USD v okviru programa Leaps Bayerjeve enote. Program Leaps dopolnjuje Bayerjevo strategijo raziskav in razvoja v diviziji ter je namenjen ustanovitvi novih podjetij in vlaganju v nove prebojne tehnologije v zgodnji fazi, ki imajo velik potencial za preprečevanje ali zdravljenje nekaterih danes najpomembnejših bolezni.

 

“Posel ni le osnova za uvedbo portfelja zdravil iPSC, temveč tudi odraz uspešne inovacijske strategije našega programa Leaps za razvoj biotehnoloških učinkovin s transformacijskim potencialom, s katerimi bi lahko v prihodnje zdravilil bolnike, ki imajo življenjsko nevarne bolezni,” je dejal Kemal Malik, član Bayerjeve uprave, odgovoren za inovacije.

 

Bayer bo v okviru tega posla pridobil polno pravico do platforme BlueRock Therapeutics CELL+GENE™, vključno z obsežnim portfeljem intelektualne lastnine, tehnološko platformo, ki temelji na lastni tehnologiji iPSC, genskim inženiringom in zmožnostjo celične diferenciacije. Poleg trenutne osredotočenosti ponuja platforma BlueRock Therapeutics priložnost za širitev drugih področij zdravljenja zunaj sedanjih razvojnih programov. Zaradi ohranjanja podjetniške culture, ki je bistven steber ohranjanja uspešne inovacijske dejavnosti, bo družba BlueRock Therapeutics ostala neodvisno podjetje, ki posluje v skladu z neodvisnim tržnim načelom.

 

O družbi BlueRock Therapeutics

BlueRock Therapeutics je vodilno podjetje na področju celičnih terapij, katerega poslanstvo je razviti regenerativna zdravila za neozdravljive bolezni. Platforma BlueRock Therapeutics CELL+GENE™ izkorišča moč celic za nova zdravila na področjih nevrologije, kardiologije in imunologije. Tehnologija celične diferenciacije družbe BlueRock Therapeutics temelji na razvojni biologiji celic za proizvodnjo zdravil z naravnimi celicami, ki so dodatno obdelane zaradi omogočanja novih funkcij. Izkoriščanje teh zdravil za nadomeščanje poškodovanih ali degeneriranih tkiv ima potencial za obnavljanje ali regeneracijo izgubljenih funkcij. BlueRock Therapeutics sta leta 2016 ustanovili družbi Versant Ventures in Bayer AG ter financirali z eno doslej najvišjih naložb serije A v zgodovini biotehnoloških podjetij, ki sta jo zagotovili družbi Bayer AG (v okviru svojega programa Leaps) in Versant Ventures. Kultura družbe BlueRock Therapeutics temelji na znanstvenih inovacijah, najvišjih etičnih standardih in nujnosti uvedbe transformacijskih zdravil za vse bolnike, ki jih potrebujejo. Za več informacij obiščite https://bluerocktx.com/.

 

O družbi Bayer in Bayerjevem programu Leaps

Bayer je globalno podjetje s ključnimi kompetencami na Life Science področjih varovanja zdravja in prehrane. Namen Bayerjevih izdelkov in storitev je pomagati ljudem ter podpreti prizadevanja za premagovanje glavnih izzivov, ki izhajajo iz rasti in staranja svetovnega prebivalstva. Skupina si hkrati prizadeva povečati zaslužek in ustvariti vrednost z inovacijami in rastjo. Bayer je zavezan načelom trajnostnega razvoja, Bayerjeva blagovna znamka pa pomeni zaupanje, zanesljivost in kakovost po vsem svetu. V poslovnem letu 2018 je imela skupina Bayer okoli 117.000 zaposlenih in ustvarila prodajo v višini 39,6 milijarde evrov. Kapitalski izdatki so znašali 2,6 milijarde evrov, stroški raziskav in razvoja pa 5,2 milijarde evrov. Za več informacij obiščite www.bayer.com.

 

 

Leaps by Bayer je Bayerjeva enota, ki išče rešitve za nekatere največje probleme današnjega časa. Pretekle naložbe v okviru programa Leaps v potencialno prebojne tehnologije vključujejo Casebia Therapeutics (tehnologija CRISPR/Cas za zdravljenje resnih genetskih motenj), BlueRock Therapeutics (tehnologija iPSC za zdravljenje srčnožilnih bolezni in bolezni osrednjega živčevja), Joyn Bio (probiotiki za rastline, ki omogočajo bolj trajnostno kmetovanje, ker bistveno zmanjšujejo uporabo umetnih gnojil), Khloris (iPSC kot cepiva proti raku za preprečevanje ali zdravljenje rakavih bolezni), Century Therapeutics (iPSCs za alogensko celično zdravljenje raka) in Pyxis (protitelesa, osredotočena na nove imunoonkološke tarče).