Kako prepoznati ponaredek

Skoraj ni poznanega farmacevtskega podjetja, katerega zdravil ne bi ponarejali. Tudi Bayer je med njimi, med drugim zaradi svojega zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije. Kriminalci, ki izdelujejo ponaredke tudi drugih zdravil, jih največkrat podajajo prek nezakonitih spletnih lekarn; obstajajo pa tudi številni dokazi, da jih prodajajo v rdečih četrtih, nočnih klubih ali športnih centrih.

Zapomnite si: celo, če se zdi, da nezakonito zdravilo učinkuje, nikoli ne boste izvedeli, katere snovi dejansko uživate – niti kakšna tveganja in neželene učinke bi lahko povzročile.

Kako se lahko zavarujem pred ponaredki?

Pred ponaredki vas varuje znanje. Dvom pred sumljivimi ponudbami vas bo obvaroval. Najpomembnejše vprašanje je: ali zaupam temu prodajalcu?

Če ste v dvomih, na spodnji spletni strani preverite seznam pooblaščenih izdajateljev zdravil oz. zakonitih spletišč. Seznam izdajateljev zdravil oz. zakonitih spletišč

 

Če vam posameznik poskuša prodati zdravila, zavrnite ponudbo in takoj prijavite policiji ali carinskim oblastem.

  • V Evropi se zdravila lahko izdajajo le v lekarnah.
  • Večina zdravil je na voljo samo z receptom. Farmacevt lahko ta zdravila izda le, če bolnik predloži recept zdravnika.
  • Ali je za zdravilo potreben recept, boste ugotovili prek njegove ovojnine ali pa se posvetujte s farmacevtom.

V primeru zdravil na recept naj bo vaša lekarna zaupanja vreden partner.

Primer: zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije.

Številna ponarejena zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije prodajo po nezakoniti poti in včasih celo po višji ceni kot originalna zdravila. Lekarna je edino zaupanja vredno mesto za izdajo zdravil na recept. Tistega, ki ne upošteva farmacevtske zakonodaje, zanima samo njegov lasten dobiček, za zagotavljanje varnih, učinkovitih in visokokakovostnih zdravil pa mu ni mar.


Nasveti:

  • Za zdravilo na recept boste vedno potrebovali recept. Vse druge ponudbe so nezakonite.
  • Prav tako je nezakonita prodaja zdravil brez popolne ovojnine, ki je v Evropi sestavljena iz škatlice, pretisnega omota in navodila za uporabo za bolnika (listič). Nezakonite spletne lekarne pogosto prodajajo ponarejena zdravila z embalažo, ki je skoraj identična originalni. Ta embalaža je sicer zelo podobna originalni, vendar običajno vsebuje slovnične napake.


Na internetu in na potovanjih bodite pazljivi

  • Številni sumljivi ponudniki ponujajo ponarejena zdravila, ki jih težko razločimo od originalov. Prav tako so lahko spletne strani internetnih lekarn videti povsem zakonite. Pogosto ponujajo še zdravstvene nasvete. Tudi, če so tablete ali ovojnina videti kot originalne, nimate nobenega zagotovila, da imate varno in učinkovito zdravilo. Originalna zdravila farmacevtskih proizvajalcev so opremljena s posebnimi zaščitnimi elementi, kot so črke, barvni prelivi in reliefi na ovojnini, kar omogoča, da preverite njihovo pristnost.
  • Kadar v tujini kupujete zdravila, jih raje kot kje drugje, kupujte v lekarni. Smiselno je, da pred potovanjem v tujino govorite s svojim zdravnikom ali farmacevtom in pripravite osebno »potovalno lekarno«, ki vsebuje zdravila.
  • Če dobite v roke sumljivo zdravilo, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, lahko pa tudi stopite v stik s proizvajalcem. To še posebej velja, če opazite, da ima zdravilo drugačen učinek, kot je običajno, ali če se vam ovojnina zdi spremenjena.
  • Evropska komisija je razvila verifikacijski logotip, s katerim želijo preprečiti, da bi se ponaredki prodajali v Evropi. Logotip z belim križem na zelenem in sivem ozadju smejo na svoji vstopni spletni strani uporabljati le spletne lekarne s certifikatom. Klik na logo poveže kupca na spletno stran Ministrstva za zdravje, kjer so navedene vse certificirane spletne lekarne v Sloveniji. Kupec je lahko prepričan, da bodo dobavitelji s tem logotipom prodajali le originalna zdravila.
  • Več informacij o verifikacijskem logotipu lahko najdete v tem članku

 

Paralelni uvoz v Evropi

Treba je opozoriti, da je v določenih primerih t.im. paralelni uvoz dovoljen. V EU lahko uvoznik uvozi originalna zdravila iz druge države v EU in jih prepakira. Originalna ovojnina je zamenjana z njihovo različico ali pa je prelepljena z nalepko v lokalnem jeziku. V vsakem primeru pa mora biti podjetje, zadolženo za prepakiranje, jasno navedeno. Vaš farmacevt vam lahko poda več informacij.

Vsaka država ima drugačno zakonodajo glede paralelnega uvoza. Za več informacij preverite spletne strani Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke

COR-OTH-SI-0005-1; 05.2019