Zloraba blagovnih znamk

Videti je kot odlična ponudba. Ime izdelka vam je od nekod znano. Logo dobro poznane farmacevtske družbe je vidno označen na embalaži. Kljub temu videz lahko zavaja. V resnici ta zdravila pogosto proizvajajo kriminalne organizacije, ki želijo zaslužiti na račun bolnikovega zdravja. Ustvarijo lažne blagovne znamke, da bi njihova zdravila bila videti kot prava. A zagotovljeni nista niti kakovost niti učinkovitost teh »zdravil«.

 

Primer: zdravila s testosteronom

Pri nekaterih bolezenskih stanjih, kot sta impotenca ali izguba kostne mase, bolniki uporabljajo zdravljenje s testosteronom. Bodybuilderji uporabljajo testosteron kot dopinško sredstvo za pospeševanje rasti mišic in povečanje njihove učinkovitosti (tako imenovane "anabolične učinkovine"). Ker tovrstni uporabniki le redko prejmejo recept za ta zdravila, kupujejo zdravila v okviru sumljivih kanalov. To je zelo tvegano. »Zdravila«, ki so na voljo v nezakonitih lekarnah ali v »darknetu« (t.im. temnem omrežju), niso nujno preverjena oziroma sploh registrirana. Družba Bayer ugotavlja, da se ne prodajajo le ponarejene različice tovrstnih zdravil, temveč je v ponudbi vse več lažnih zdravil, ki jih nista proizvedla niti Bayer niti katerokoli drugo farmacevtsko podjetje. Neustrezno uživanje testosterona lahko povzroči resne neželene učinke. Ti segajo od bolezni srca in ožilja do raka na jetrih.

Kako se lahko zaščitim pred ponarejenimi zdravili?

Če niste dobro seznanjeni z zdravilom, se držite ustaljene poti. Preverite, da je zdravilo dejansko proizvedeno s strani podjetja, ki je navedeno na ovojnini. Hitro iskanje na portalu Centralna baza zdravil je lahko prvi namig, ali zaupati temu zdravilu ali ne. Prav tako lahko vprašate originalnega proizvajalca; ali to zdravilo proizvaja.


Bodite previdni, če znanci, bodisi na spletu ali osebno, priporočajo ali vam ponujajo določena zdravila. Nekatera zdravila so na voljo samo z receptom. Za nakup takšnih zdravil lahko kazensko odgovarjate, jemanje takšnih zdravil pa lahko povzroči resne zdravstvene posledice.

 

Kako prepoznati ponarejena zdravila?

Prava zdravila gredo skozi strogo nadzorovane postopke. Proizvajalci morajo pred odobritvijo zdravila dokazati učinkovitost izdelka v več študijah. Prevaranti, ki uporabljajo le blagovne znamke ali logotipe podjetij, seveda ne upoštevajo teh postopkov. Bodite posebej previdni pri naslednjih:

 • Nizke cene
  Lažne blagovne znamke ali lažna zdravila se ne razvijajo ali preizkušajo več let. Prevaranti prodajajo svoje izdelke po cenah, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične, in v svojih oglasih običajno poudarjajo ta vidik.

 • Lažen Bayerjev križ
  Bodite pozorni na izdelke, ki prikazujejo Bayerjev križ v izkrivljeni obliki ali z nenavadnimi barvnimi vzorci. Primerjajte nalepke z znanimi izdelki podjetja Bayer.

 • Imena izdelkov, ki zvenijo znano
  Nekateri goljufi si za svoje izdelke izmislijo imena, ki so zelo podobna imenom izdelkov, ki jih poznate in jim zaupate. Z vnosom teh imen v iskalnik boste hitro ugotovili, ali proizvajalec dejansko izdeluje to zdravilo!

 • Zeliščni izvlečki, ki naj bi bili brez stranskih učinkov
  Tudi sestavine naravnega izvora lahko povzročijo neželene učinke. Če proizvajalec trdi, da je njihov izdelek še posebej varen in učinkovit, je izdelek verjetno lažen. V najslabšem primeru vsebuje nevarni koktajl aktivnih snovi.

COR-OTH-SI-0005-1; 05.2019